четвъртък, 29 януари 2015 г.

Как да станеш рапер - 5 съвета for dummies



Нека си го признаем - модерно е да слушаш рап, а още по-модерно е да правиш рап. Всеки на възраст между 11 и 17 години мечтае да рапира. Ти също. Нека ти помогна да сбъднеш съкровената си мечта, а именно да станеш известeн рапер и да имаш фенки. Ето няколко лесни стъпки за навлизане в беге рапа.

1. SWAG
Swag-ам го на първо място, защото е най-важен. Нямаш ли сваг, нямаш нищо. Рапер без сваг е като жена без цици - неестествено и против природните закони. Започни с косата. В момента е актуална прическата "отстрани остригано, отгоре модерно зализано". Дънките трябва да са тесни. Толкова тесни, че да се нуждаеш от сапун, за да ги обуеш. Размъкнатите широки дънки са демоде. Тениската ти трябва да е широка и дълга до коляното, подобно на рокля за бременни. Животинските щампи отдавна не са запазена марка на поп-фолка, така че колкото повече животински видове присъстват по облеклото ти - толкова по добре. Ако желаеш, може да сложиш и шапка, но трябва да е по-голяма, за да не ти развали прическата.

2. Фейсбук
Задължително правило на бъдещия успешен беге рапер е да има профил в социалната мрежа. Не се заблуждавай, че фейсбук е място само за споделяне на снимки с котенца и цитати на Паулу Коелю. Там има в изобилие рапери, които към момента практикуват тази така мечтана от теб професия. Добавяй всички в приятелите си, а ако случайно са достигнали лимита си и не могат да приемат поканата ти, им пиши коментари "PRATI MI POKANA ZA PR 6TOTO AZ NE MOGA!!!111". Всъщност винаги им пиши коментари, без значение какво постват. Снимка с гаджето - "ti si mi liubimiq raper we iskam sa rapiram s teb!!11". Цитат откраднат от някоя фейсбук група - "eiiii kak go izmisli tva we ot nqkoq nova pesen li e ai da praim parche zaedno we". Така де, разбра ме. Във всеки коментар трябва да се вижда желанието ти да рапираш. Не спирай, докато някой не те "открие".

3. Партита
Трябва да се превърнеш в персонално групи на поне 10 беге рапери. Ходи редовно по лайфовете им, бутай се най отпред до сцената и разправяй на непознати "аз с тоя се знам ве, ние сме аверчета и дойдох за съпорт". Снимай се с всички по-известни присъстващи и качвай снимките във фейсбук. Колкото повече снимки с известни имаш, толкова повече ти се вдига раперския рейтинг. Не забравяй да се снимаш и с мацки. На рап партитата винаги има готини, затова си избери няколко и ги помоли да се снимате. Ако са достатъчно пияни, ще се навият, а ти ще качиш снимките със заглавие "nqma otarvane ot fenkite." Снимките с фенки са важни, те също ти вигат левела. Да обобщим: Ходиш на партита с еднинствена цел - да се снимаш.

4. Комерс vs Ъндърграунд
Все си мислех, че това е отживелица от времето, когато съм била на 15 (преди около милион години), но се оказва, че още има хора, които спорят на тази тема. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да имаш мнение по въпроса. Не е задължително всеки ден мнението ти да е едно и също, важното е да го демонстрираш и навираш в носа на всички. Основното поле за тези безмозъчни спорове е в коментарите под някое ново раперско видео. Всеки в интернет трябва да е запознат с позицията ти. Спори, обиждай, псувай и ги пращай да слушат Фики Стораро, ако са на различно мнение от твоето. 

5. Хип-хоп награди
От няколко години насам мерилото за раперско величие са беге хип-хоп наградите. Ако не си спечелил поне една награда, не може да наричаш себе си рапер. За целта не е нужно дори да имаш песен, просто трябва да се подмажеш на правилните хора. Ако ти дадат награда, започни да ги боготвориш, ако не ти дадат - плюй ги и ги наричай "мошеници" и "мафия". Ясно е, че наградите са нагласени и ти никога няма да спечелиш такава, но не спирай да се фукаш, колко по-добър си от победителите. Вече има и друго решение на твоя проблем. Можеш да си купиш мечтаната статуетка от сайт за пазаруване. Ако нямаш толкова пари, вероятно можеш и само да я вземеш под наем и да се снимаш за спомен.